Hippische sportoefentherapie

Wilt u een blijvende verbetering in houding, zit en balans tijdens het paardrijden? Hippische Sportoefentherapie maakt het mogelijk! Onder individuele begeleiding wordt de ruiter zich bewust van (ongunstige) bewegingspatronen tijdens het rijden. Er wordt gericht gewerkt aan het verbeteren van o.a. houding, zit, balans, ademhaling en ontspanning. Hiernaast kan men met Hippische Sportoefentherapie lichamelijke klachten voorkomen, verminderen of zelf geheel opheffen!

 

Werkwijze
De Hippisch Sportoefentherapeut observeert & analyseert allereerst de houding van de ruiter wanneer deze op de grond staat. Vervolgens wordt ook de houding te paard bekeken.
Hierna worden de knelpunten doorgenomen en wordt er in overleg met de ruiter een behandeldoel en -plan opgesteld waarna het behandeltraject start. De behandeling vindt plaats in zowel de praktijk als in de rijbaan.
In de praktijk voor oefentherapie wordt gewerkt aan de balans, coördinatie, kracht, stabiliteit en mobiliteit van het lichaam door middel van diverse oefeningen en houdingsadviezen zodat de belasting en belastbaarheid weer in balans komen. Te paard zal dit worden toegepast en zal er dieper ingegaan worden op de biomechanische aspecten van de houding en zit tijdens het rijden.

Balance Coach
Met behulp van de Balance Coach wordt dieper in gegaan op de houding en zit van de ruiter en diens inwerking. De speciale zadelkruk is via sensoren verbonden  aan een computer. De sensoren registreren d.m.v. gewichtsverplaatsing de bewegingen van het bekken en de onderrug. Dit wordt op het scherm weergegeven, zoals in onderstaande afbeelding.

Wat train je met de Balance Coach?
Verbetering van de houding, stabiliteit, beweeglijkheid, coördinatie en balans.
Bewustwording van je lichaam.
Versterken van de diepe rug- en buikspieren die nodig zijn voor een onafhankelijke zit.