Chronische Pijn

U ervaart pijn. Als deze pijn langdurig aanwezig is, kan het een eigen leven gaan leiden, met grote gevolgen voor uw dagelijks functioneren. In veel gevallen brengt pijn ook grote onzekerheid met zich mee. U vraagt zich af: Hoe moet ik er mee omgaan? Waar doe ik goed aan nu de pijn mijn leven over lijkt te nemen?
Het netwerk Chronische Pijn introduceert een vernieuwende behandelwijze, speciaal ontwikkeld voor mensen met chronische pijn. De behandeling richt zich niet op het wegnemen van de pijn maar laat u zien hoe u zelf op een andere manier met uw pijnklachten omgaat, waardoor u weer grip krijgt op uw eigen leven.
Tijdens de behandeling is uw oefentherapeut als het ware uw coach. Samen met de oefentherapeut gaat u met de door u gestelde doelen aan de slag. Deze doelen richten zich op het verbeteren van die vaardigheden die voor u belangrijk zijn. Voor de een betekent dit ‘normaal leven en werken’ en voor de ander ‘beter omgaan met spanningen’. Belangrijk is dat u zich bewust wordt van uw eigen mogelijkheden. En dat u leert wat u zelf kunt veranderen om er beter van te worden. Dat u het vertrouwen in uw eigen lichaam weer hervindt, zodat u uw dagelijkse activiteiten weer kunt oppakken. Activiteiten zoals werk, sport en bezigheden met familie en vrienden. Dat u – en niet de pijn- uiteindelijk weer uw leven bepaalt.

chronische-pijn

Hippische sportoefentherapie

Wilt u een blijvende verbetering in houding, zit en balans tijdens het paardrijden? Hippische Sportoefentherapie maakt het mogelijk! Onder individuele begeleiding wordt de ruiter zich bewust van (ongunstige) bewegingspatronen tijdens het rijden. Er wordt gericht gewerkt aan het verbeteren van o.a. houding, zit, balans, ademhaling en ontspanning. Hiernaast kan men met Hippische Sportoefentherapie lichamelijke klachten voorkomen, verminderen of zelf geheel opheffen!

 

Werkwijze
De Hippisch Sportoefentherapeut observeert & analyseert allereerst de houding van de ruiter wanneer deze op de grond staat. Vervolgens wordt ook de houding te paard bekeken.
Hierna worden de knelpunten doorgenomen en wordt er in overleg met de ruiter een behandeldoel en -plan opgesteld waarna het behandeltraject start. De behandeling vindt plaats in zowel de praktijk als in de rijbaan.
In de praktijk voor oefentherapie wordt gewerkt aan de balans, coördinatie, kracht, stabiliteit en mobiliteit van het lichaam door middel van diverse oefeningen en houdingsadviezen zodat de belasting en belastbaarheid weer in balans komen. Te paard zal dit worden toegepast en zal er dieper ingegaan worden op de biomechanische aspecten van de houding en zit tijdens het rijden.

Balance Coach
Met behulp van de Balance Coach wordt dieper in gegaan op de houding en zit van de ruiter en diens inwerking. De speciale zadelkruk is via sensoren verbonden  aan een computer. De sensoren registreren d.m.v. gewichtsverplaatsing de bewegingen van het bekken en de onderrug. Dit wordt op het scherm weergegeven, zoals in onderstaande afbeelding.

Wat train je met de Balance Coach?
Verbetering van de houding, stabiliteit, beweeglijkheid, coördinatie en balans.
Bewustwording van je lichaam.
Versterken van de diepe rug- en buikspieren die nodig zijn voor een onafhankelijke zit.

Slaapoefentherapie

wanneer slapen niet meer vanzelf sprekend is
Heeft u moeite met inslapen, doorslapen wordt u te vroeg wakker of combinaties hiervan? Heeft u slaapritme problemen, kunt u moeilijk naar bed gaan of heeft u behoefte aan lang uitslapen? Slaapt u vaak, te lang of te kort? Heeft u last van vermoeidheidsklachten, overmatige slaperigheid, concentratie problemen, vergeetachtigheid, een kort lontje, doemdenken, moedeloos gevoel, piekeren, dan kunt u baat hebben bij behandeling door een slaapoefentherapeut. Ook bij verslavingsgevoeligheid, meer eten, dikker worden, angsten, depressie, verminderde weerstand, toename van pijnklachten, hoofdpijn, stress, en ontstekingen kunnen slaapproblemen een onderliggend factor zijn.

De aanpak van de slaapoefentherapeut
De oefentherapeut is specialist in het bereiken van positieve gedragsverandering. We werken aan de duur, de kwaliteit en het tijdstip van de slaap. Zowel de dag als uw nacht nemen we in onze 24-uurs aanpak onder de loep. We doorbreken de vicieuze cirkels waarin u terecht bent gekomen bij slaapproblemen. Goed slapen kunt u op verschillende manieren leren!!

De focus van de slaapoefentherapie
Oefentherapeuten richten zich met name op de ‘zachte’ slaapproblemen zoals insomnie, hypersomnie en bioritmeproblematiek. Slaapproblemen kunnen meerdere oorzaken hebben en daarom zoekt de oefentherapeut met u naar oorzaken op biologisch, psychologisch en sociaal vlak. Daarnaast kan sprake zijn van kwetsbaarheidfactoren en/of in standhoudende factoren. Ook biedt de oefentherapeut nazorg (na behandeling in het slaapcentrum) voor apneu, restless legs en parasomnieën.

“Ook kinderen kunnen naar de slaapoefentherapeut.”

(Sport)massage & Tapen

Sportmassage heeft als doel het bevorderen van de doorbloeding waardoor het lichaam (de spieren, pezen en bindweefsel) beter en sneller herstellen. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt in een herstelbevorderende massage (na een sportprestatie) of een stimulerende massage (voor een sportprestatie).

Ook als niet sporter kunt u bij mij terecht, specifiek voor een rug, nek-schouder, arm en of been massage. Zitten uw spieren wat vast, blijf er niet te lang mee lopen en neem contact op voor een behandeling! Sportmassage wordt niet vergoed door uw zorgverzekering!

Kinesio Tape
Een mooie aanvulling op de massage is het tijdelijk tapen van een gewricht of spier. In maart 2014 heb ik een cursus Kinesio Taping gevolgd. Sindsdien ben ik helemaal enthousiast! De tape die ik gebruik heeft meerdere doeleinden, de belangrijkste zijn het verbeteren van de doorbloeding en stofwisseling, het ontspannen van hypertone spiergroepen en houdingscorrectie. De tape is elastisch, waterbestendig en blijft tot 3 dagen werkzaam. De tape kleeft goed aan de huid en geeft via de huidsensoren informatie aan de hersenen. Een voorbeeld; wanneer je met een gebogen rug zit of je schouders naar voren laat hangen wordt de tape op rek gebracht, dit geeft een trekkend gevoel. Bij het gebruik van de tape voor houdingscorrectie wordt je je dus continu bewust van je houding! Informeer gerust naar de mogelijkheden!